Tę edukację prowadzimy podczas warsztatów kulinarnych, które odbywają się raz w miesiącu. Jest to jedna z form aktywności, którą mogą podejmować ciężko chore dzieci. Uczniowie leczeni na oddziale hematologii i onkologii dziecięcej są oderwani od środowiska macierzystego i pozbawieni możliwości rozwijania swoich zainteresowań jak ich zdrowi rówieśnicy.
Warsztaty kulinarne odgrywają ważną rolę poznawczą, kształcącą, wychowawczą oraz terapeutyczną. Tego typu zajęcia motywują dzieci do działania, są okazją do spotkań ze znanymi osobami, zarówno ze świata kulinarnego jak i mediów. Integrują życie społeczne na oddziale zbliżając do siebie dzieci w różnym wieku. Uczniowie angażują się w projekt od samego początku jego tworzenia. Każdego miesiąca wspólnie przygotowujemy plakaty informujący o terminie i temacie warsztatów. Pomagają zorganizować miejsce do gotowania, zmieniając świetlicę w kuchnie. Podczas warsztatów dzieci niejednokrotnie poznają nowe smaki, uczą się obierać i kroić nieznane im owoce i warzywa. Po wspólnej degustacji również wspólnie sprzątamy. W projekcie od ponad dwóch lat pomaga na firma MARCO z Gliwic. Nasi sponsorzy wyposażyli szkolną kuchnię w niezbędne przyrządy i akcesoria oraz co miesiąc przekazują pewną kwotę na produkty do gotowania.
Barbara Zgolik, Jolanta Kaczmarek z Zespołu Szkół Specjalnych nr 38 w Zabrzu